De hoofdstad van de Creuse

Guéret is de hoofdstad van de Creuse en telt 14.123 inwoners. Guéret werd in de 7de eeuw gesticht rondom een klooster. In de tijd van Karel de Grote werd de stad versterkt. Rond 1514 werd het de hoofdstad van het voormalige graafschap La Marche. Vervolgens werd het in 1791 de hoofdstad van de Creuse. In Guéret stond de wieg van de bâtisseurs, bouwmeesters die naar Parijs vertrokken. Het centrum van Guéret is de enorme Place Bonnyaud. Hieromheen liggen bijna alle administratieve gebouwen, zoals het paleis van justitie, het stadhuis en het politiebureau. De donderdagse en zaterdagse markten op de Place Bonnyaud en Place du Marché brengen de stad echt tot leven.

In het Musée d’Art et d’Archéologie de la Sénatorerie zijn onder andere wandtapijten uit Aubusson, aardewerk, keramiek, beeldhouwwerk en (Hollandse)schilderkunst te bezichtigen. Ook is de fontein van de Drie Gratiën een mooie bezienswaardighied.

In het Labyrinthe de Guéret moeten bezoekers aan de hand van een serie vragen (o.a. in het Nederlands) de uitgang van dit doolhof zien te vinden.

Voor de jeugd is het wolvenpark van de Monts de Guéret een leuke belevenis. De wolven zijn hier in hun natuurlijke omgeving te bewonderen. In het hart van het park bevindt zich een planetarium met een koepel van 5 m. diameter.